Maker Hareketi, ilk olarak 2005 yılında MAKE Magazine’nin kurucusu ve Maker Faire’in yaratıcısı Dale Dougherty tarafından duyuruldu.  Dale Dougherty’nin tanımına göre, “Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim vardır. Artık yapmak çok kolay. İnternetten bulacağınız modellerle, 3 boyutlu yazıcılar yardımı ile eskiden haftalarca süren ve çok pahalıya mal olacak prototipleri, bugün çok hızlı ve ucuza yapabilirsiniz. Arduino, Littlebits benzeri elektronik devreler ve bileşenler sayesinde, detay bilgiye ihtiyaç duymadan, yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız. Yapmak istediğinizi bir arama motoruna yazıp yapmaya başlayın!”

Maker Hareketi genel olarak, düşük bütçeyle proje üretmek amacıyla, “kendin yap” kültürü ile teknolojinin birleşmesinden oluşan bir akımdır. Maker hareketi kapsamında yemek yapmaktan model uçak yapmaya, elektronik devreler ve motorlar aracılığı ile yapılan bir model araçtan 3 boyutlu yazıcılar ile basılan ve üretilen süs eşyası, takı, oyuncağa kadar her ürün bu hareketin içerisinde yer almaktadır. Üretilen ürünler yarar sağlamalı ve bir sorunu çözmeye yönelik olmalıdır.

Maker Hareketi, dünyada çapında birçok kişinin benimsemesinin yanında, Türkiye’de de yavaş yavaş rağbet görmeye ve fuarlar düzenlenmeye başlanmıştır. Böylelikle özelikle gençlerin ve çocukların kendilerini geliştirebilecekleri yeni bir alan oluşmaya başlamıştır.

Type: haber