Projeler
Devam Eden Projeler
Tamamlanan Projeler
Laptop Kamera Aparatı
Covid-19 nedeniyle eğitime evlerimizden devam ettiğimiz bu süreçte uzaktan eğitimi daha verimli hale getirmek için farklı çözüm denemelerimiz devam etmektedir. Özellikle farklı mekanlarda öğrenmeye ve öğretmeye devam eden öğretmen ya da öğrencilerin gerek kağıt üzerinde yaptıklarını gerek kitaptaki bilgileri daha hızlı ve verimli aktarılabilmesi için geliştirilmiş bir aparattır. 3 Boyutlu yazıcı kullanılan üretilen aparata ayna eklenerek laptopunuzda kullanmaya başlayabilirsiniz. Farklı boyutlardaki laptoplar ve farklı açılarda aynayı sabitleme imkanı olan aparatın 3 boyutlu modelini indirmek için tıklayınız. Aparatın baskısını aldıktan sonra bilgisayarında bazı görüntü ayarlamaları yapmanız gerekecektir. Yapmanız gereken adımlar ile ilgili bilgiler için tıklayınız. Talep formuna ulaşmak için tıklayınız.
FotoFish
FotoFish bir polaroid kamera projesidir, çekilen fotoğrafı termal yazıcı kullanarak anında çıktı alır. OpenFab ekibi tarafından üretilmiş olup, OpenFab'i ziyaret eden insanları eğlenceli bir şekilde kayda almak için tasarlanmıştır. Raspberry pi ile açık kaynak kütüphaneleri kullanılmıştır.
FotoFish instructables.com'un Raspberry Pi Yarışmasında finalist olup ödül almaya hak kazanmıştır. Detaylar için tıklayınız.
RadioFab
RadioFab internet radyolarını dinleyebileceğiniz ve spotify hesabinızı bağlayabileceğiniz bir projedir. Yaz okulunda liseli öğrenciler ile birlikte yapılmış olup toplam 12 saatlik çalışma sonucunda üretilmiştir. İçerisindeki devreler öğrenciler tarafından çizilip üretilmiştir. Hala OPENFAB içinde aktif olarak kullanılan bu projenin üretim detaylarını incelemek için tıklayınız.
Oyun Konsolu - RetroFab
RetroFab açık kaynak kodlu bir yazılım olan RetroPie üzerine kuruludur. Lise yaz okulu projesi olarak 12 saat gibi kısa bir sürede liseli öğrenciler ile birlikte geliştirilmiştir. Projede kullanılan hoparlör devresi, oyun kolları, kutu dış tasarım, 3d yazıcı ile basılan el modelleri ve diğer tüm detaylar öğrenciler ile birlikte geliştirilip Openfab'de üretilmiştir. Hazır bir yazılım olan RetroPie'a yeni bir boyut katmıştır. Siz de kendi retro oyun konsolunuzu yapmak istiyorsanız RetroPie web sitesini inceleyebilirsiniz.
Vacuum Forming
Vacuum Forming günlük hayatımızla iç içe olan bir şekillendirme tekniğidir. Hızlı ve düşük maliyetli olması, ayrıca güzel sonuç vermesi sebebiyle seri üretimde ve prototiplemede sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Openfab olarak küçük kapasiteli bir vacuum forming cihazı ürettik ve güzel sonuçlar almaktayız. En kısa sürede daha büyük bir vacuum forming cihazı üretip, büyük nesnelerin de kalıbını alabilecek bir cihaz için gereken ısıtma ve vacuumlama mekanizması üzerinde çalışmaktayız.
Pinhole Fotoğraf Makinası
Pinhole fotoğraf makinası aslında fotoğrafçılığın temelidir. Her açıdan gelen ışık süzmesinin bir iğne deliğinden geçerek fotoğraf filmine yansıması ile çalışır. Günümüzde fotoğrafçılık çok ilerlemiş ve çoğu insan için bir cep telefonu fotoğraf ve video kalitesi olarak ihtiyaçtan çok daha fazlasını sunmaktadır. Bu kolaylık bize fotoğraf çekmenin aslında ne kadar zahmetli bir şey olduğunu unutturdu. Openfab olarak thingiverse sitesinden bulduğumuz bu modeli ürettik ve bu tasarımı temel alarak sıfırdan tasarladık, bir çok yenilik ekledik. Kampüsümüzde bir çok kişi tarafından aktif kullanıldı ve Yaklaş gibi projelerde de yer aldı. Pinhole çalışma mantığını detaylı incelemek için bu linke bakabilirsiniz.
Fotoğraf galerisi için tıklayınız.
Bizim Şarkımız
Bizim şarkımız raspberry pi ile geliştirilmiş, makey makey kullanarak devreye iletilen iletken cisimler ile içerisinde bulunan şarkıları rastgele bir şekilde çalışmasını sağlayan bir projedir. Tasarımı ve üretimi için lazer kesim ve 3 boyutlu yazıcı kullanılarak ahşap ve plastik ile üretilmiştir. Ayrıca tasarımı iki adet insan eline benzemektedir ve ellerde bulunan iletken bantlara dokunan kişiler rastgele şarkılar çalmaktadır.
Openfab ekibi tarafından geliştirilerek Lise Yaz Okulu programında lise öğrencilerine eğitimi verilmiştir.
Bluetooth Hoparlör
Bluetooth hoparlör hazırlamış olduğumuz devre kartı kullanılarak bluetooth sensörü ile şarkı listemizi kullanmayı sağlayan bir projedir. Tasarımı için yeni bir dizayn ile yapılmış, üretimi için 3D printer kullanılmıştır.
Openfab ekibi tarafından geliştirilerek Sömestr Maker Kampı programında lise öğrencilerine eğitimi verilmiştir. Her biri kendi hoparlörünü hazırlamak için çizim programlarını ve devre kartı üretimi oluşumuna kadar tamamlamıştır.
Takipsayar
Openfab’in sosyal medya hesaplarındaki güncel takipçi sayısını göstermek için Maker kampı kapsamında lise öğrencileriyle birlikte geliştirdiği bir projedir. Takipçi sayılarını almak ve yansıtmak için Raspberry Pi ve Arduino elektronik kartlarının yanından 7 segment led göstergeler kullanıldı. Proje içerisindeki kodlama, elektronik devre ve kartlar kampa katılan öğrenciler ve eğitimenler birlikte yaptı. ‘Takipsayar’ adını verilen bu projenin kabuk tasarımı için kontraplak malzeme seçilerek lazer kesici ile kesildi. Bir araya getirilen proje Openfab’in Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarında takipçi sayısını anlık yansıtmaktadır.
Photobooth
Atölyemize gelen ziyaretçilerimizin eğlenceli hatıra fotoğrafları çekilmesi için tasarladığımız ‘Photobooth’ projesi 2018’den bu yana 300’ünden fazla ziyaretçinin anılarını kaydetmesini sağlamıştır. Başta kendi instagram hesabıyla başlayan proje (@openfabphotobooth) ilerleyen zamanlarda insanların anılarını daha rahat kaydedebilmeleri için link ile dosya paylaşımı yöntemine dönmüştür. Üzerindeki kırmızı butona basarak fotoğraf çekimi için geri sayımı başlatabilir ve süreci ekrandan takip edebilirsiniz. Gerek logo, gerek arayüz tasarımı ve instagram paylaşımları sırasında kullanılan şablon Openfab ekibi tarafından geliştirilmiştir. Sosyal medya hesabından ziyaret edenlerin fotoğraflarını bakabilir, ister atölyeye gelerek sizde hatıra fotoğrafınızı çekebilirsiniz.
MAKErobot
MAKErobot projesi, öğrencilerimizin katılımı ile gerçekleşen, elektronik, kodlama, mobil uygulama ve üretim yöntemlerinin gösterilerek eğitimin sonunda ortaya çıkan bir keşif robot projesidir. Robotun içerisinde 1 adet arduino uno, 1 adet L298N motor sürücü, 1 adet Bluetooth modülü bulunmaktadır. Keşif robotu 2 adet tekerlek ve bir adet destekleyici aparattan oluşmuş olup 3 boyutlu yazıcı ve lazer kesim cihazı ile üretimi gerçekleştirilmiştir. Fırlatılabilen, taşınabilen ve pratik bir şekilde tekerlek sistemi değiştirilen keşif robotu modüler bir yapı sayesinde taşınılabilir ve modifiye edilebilir yapıya sahiptir.