Yaratıcı Kodlama ve Çizim Robotu Sertifika Programı

4 Mart - 12 Nisan 2024

Son başvuru tarihi : 1 Mart 2024 Cuma 9:00

* Tüm öğrencilerin katılımına açık ve ücretsizdir. Eğitim dili TÜRKÇE olacaktır.

* Başvuru değerlendirme sonuçları 1 Mart 2024 Cuma günü açıklanacaktır.

Başvuru Formu

Tüm öğrencilerin katılımına açık gerçekleştirilecek olan program üç ana başlığı kapsamaktadır. Bunlar; mekanik, elektronik ve kodlamadan oluşmaktadır.

Program kapsamında, katılımcılar grup olarak Arduino tabanlı çizim robotunu yapacak, ardından Processing dili ile yaratıcı görseller oluşturmayı öğrenecektir. Eğitim sonunda her grup kendi çizim robotu ile kodlamasını yaptıkları görsel çalışmaları oluşturmaları beklenmektedir. Program sonunda katılımcıların bireysel ve grup projelerini teslim etmesi gerekmektedir. Program çıktılarından üniversite içerisinde bir sergi yapılması planlanmaktdır. 

Program Openfab’de yüz yüze gerçekleştirilecek olup sadece “Processing ile Kodlama” dersi online olarak verilecektir. Atölyede gerçekleştirilecek dersler haftada bir kere yapılacak ve ders günleri katılımcıların uygunluk durumuna göre belirlenecektir. Program toplam 6 hafta sürecektir. Ders devamlılığı gösteren, robotu çalışır şekilde tamamlayan ve kodlamış olduğu görselleri çizdirebilen öğrenciler sertifika almaya hak kazanacaktır.

Mekanik bölümde lineer hareketler, miller, rulmanlar, kayış – kasnak sistemi gibi konularda eğitim verilecek, gruplar çizim robotunun mekanik montajını gerçekleştirecektir. Elektronik kısımda Arduino, CNC Shield, step motorlar, step motor sürücüleri, motor sürücü ayarları ve lehimleme hakkında eğitim verilecek ardından gruplar robotlarının kablolamalarını ve gerekli lehimleme işlemlerini yapacaktır. Kodlama kısmında GRBL yazılımından, G-Code’lardan ve Processing dili hakkında eğitim verilecek, örnek bir görselin robot ile çizim uygulaması yapılacaktır.

Programa katılacak öğrencilerin tüm eğitimlere katılmaları, online olarak paylaşılan eğitim içeriğini izlemeleri ardından kod ile oluşturulmuş çizimleri yapmaları ve projeyi başarıyla tamamlamaları beklenmektedir.

Yürütücüler:

Gülbahar Coşkun, Cengiz Tezel, Yiğit Tarakçı (OPENFAB)

Notlar:

* Sınırlı sayıda olacak kontenjan için öncelikle ön başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir.

* Seçilen katılımcıların ilk buluşmaya katılmaları önemli olup, program akış takvimi buluşmada paylaşılacaktır.

* Katılımcıların dizüstü bilgisayarlarını yanında getirmesi gerekmektedir.

* Atölye günleri, programa katılmaya hak kazanan öğrencilerin ders programına göre karar verilecektir.

Detaylı bilgi ve soru için openfab@ozyegin.edu.tr adresine mail atabilirsiniz.