MAKErobot Sertifika Programı
15 Nisan - 20 Mayıs 2024

Son başvuru tarihi : 04 Nisan 2024 Perşembe 23:59

* Mühendislik bölümü öğrencilerinin katılımına açık ve ücretsizdir. Eğitim dili TÜRKÇE olacaktır.

* Başvuru değerlendirme sonuçları 5 Nisan 2023 Cuma günü açıklanacaktır.

* Kontenjan 12 kişi ile sınırlıdır.

Başvuru Formu

Program HİBRİT olarak gerçekleştirilecek olup, katılımcıların teorik bölümü çevrimdışı izlemeleri ve uygulama için haftada bir gün Openfab alanına gelmesi gerekmektedir. Proje grup olarak geliştirilecek olup, grupların atölye çalışma saatleri katılımcılar belirlendikten sonra organize edilecektir. 

Tüm öğrencilerin katılımına açık gerçekleştirilecek olan program üç ana başlığı kapsamaktadır. Bunlar; kodlama, elektronik ve mekanik tasarım. Program kapsamında çalışır halde dört tekerlekli mekanum robotun tüm yapım süreçleri( kodlaması, elektronik bağlantıları, mekanik tasarımı, montajı ve üretimi) hakkında eğitim verilecek olup eğitimin sonunda bir her grubun mekanum robot ortaya çıkarması beklenmektedir. Mekanum robotun  beklenilen manevraları yapması, uzaktan kontrolünün gerçekleştirmesi ve benzeri görevlerin hatasız bitirmesi gerekmektedir. Proje grup çalışması olup, katılımcıların ekip içerisinde bir alana yoğunlaşarak grup projesinin tamamlanmasına destek vermesi beklenmektedir. Ekiplerin mezun olabilmesi için var olan robota artı bir özellik katması gerekmektedir. 

Program ağırlıklı olarak Openfab’de yüz yüze gerçekleştirilecek olup dersler online olarak verilecektir. Atölyede gerçekleştirilecek dersler haftada bir kere yapılacak olup katılımcıların uygunluk durumuna göre belirlenecektir. Program toplam 5 hafta olup, dersler bittikten sonra projenin tamamlanması için öğrencilere bir hafta ek süre verilecektir. Ders devamlılığı gösteren, verilen egzersizleri yaparak uygulama projesini çalışır şekilde tamamlayan öğrenciler sertifika almaya hak kazanacaktır. 

Kodlama eğitiminde basit Arduino örnekleri gösterilecek, temel Arduino bilgisi verilecek ve ardından projede kullanılacak olan Arduino, DC motor, motor sürücü gibi komponentlere geçiş yapılacaktır. Verilen giriş eğitiminin ardından robot için gerekli olan elektronik alt yapıyı grup olarak oluşturmaları beklenmektedir. Robotun kontrolünün gerçekleştirilmesi için mobil uygulama yazılacaktır. 

Elektronik eğitiminde katılımcılara projede kullanılacak olan batarya, motor sürücüler, DC motor ve temel bilgileri verilecek olup projenin tamamlanması sağlanacaktır.

Üç boyutlu tasarım ve modelleme eğitiminde ise bilgisayar ortamında iki ve üç boyutlu modellemeyi Fusion 360 programını kullanarak gerçekleştirecek olup, atölye içerisindeki lazer kesicileri ve üç boyutlu yazıcıları kullanarak robotun parçaları üretilecektir. 

Programa katılacak öğrencilerin tüm eğitimlere katılmaları, online olarak paylaşılan eğitim içeriklerini izlemeleri, ardından ödevlerini yapmaları ve projeyi başarıyla tamamlamaları (somut bir şekilde robotun ortaya çıkması) beklenmektedir. 

Yürütücüler: 

Gülbahar Coşkun, Cengiz Tezel, Yiğit TARAKÇI (OPENFAB)

Notlar:

* Sınırlı sayıda olacak kontenjan için öncelikle ön başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. 

* Seçilen katılımcıların ilk buluşmaya katılmaları önemli olup, program akış takvimi buluşmada paylaşılacaktır.

* Katılımcıların dizüstü bilgisayarlarını yanında getirmesi gerekmektedir.

* Atölye günleri, programa katılmaya hak kazanan öğrencilerin ders programına göre karar verilecektir. 

Detaylı bilgi ve soru için openfab@ozyegin.edu.tr adresine mail atabilirsiniz.