Fotoğraf Galerisi

Programın Adı: MAKEntas 2020 

Önemli notlar:

       - Katılım gösterecek öğrenciler ders programlarının uygunluğuna göre istedikleri atölyeye kayıt olabilirler. 

       - 'Design Challenge Workshop' u 1.sınıf öğrencileri için düzenlenecek olup, ders saatinde gerçekleşecektir. Konuyla ilgili gerekli izinler alınmıştır.

       - Tüm atölyeler Zoom Platformu üzerinden gerçekleşecektir. 

       - Her öğrencinin kayıt formunu doldurarak atölyeye katılması gerekmektedir. 

      - Atölye katılımcılarında istenilen, ihtiyaç duyulan malzemeler ve donanımlar atölye sonunda belirtilmiştir.

      - Detaylı bilgi ve soru için openfab@ozyegin.edu.tr adresine mail atabilirsiniz. 

Program Kapsamı: 

Merkezinde tasarım ve teknoloji konulu atölye çalışmaları olan, Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Openfab işbirliğinde bu sene 3. düzenlenmesi planlanan MAKEntas programı online gerçekleştirilecektir. Bütün sınıf öğrencilerinin katılımına açık gerçekleşecek atölyeler, öğrencilerin dönem başında bir araya gelerek uygulamalı proje çalışmaları yapmasını amaçlamıştır. Atölye içerikleri sınıfların ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olup, ilerleyen dönemlerde kullanabilecekleri bilgi ve pratikler ile desteklenecektir. Atölyeler sonrasında öğrencilerin ve yürütücülerin içerisinde bulunduğu bir platform üzerinden başlanan etkileşimin devam etmesi planlanmaktadır. Toplamda üç farklı atölye gerçekleşecek olup, ‘Design Challenge Workshop’ atölyesi ağırlıklı 1. Sınıf öğrencilerinin katılımına, diğer iki atölye ise tüm sınıf öğrencilerin katılımına açık olarak karma bir kitle ile yapılması planlanmaktadır. Her atölye, bilgilendirme ile desteklenen uygulamalarla ağırlıklı geçecektir. 

Tarih ve Saat:

5 Ekim 2020 Pazartesi 14:00 - 16:30 

7 Ekim 2020 Çarşamba 8:40 - 10:40 

Atölye Kapsamı ve Süreç: 

Bölüme ilk başlayan öğrenciler için üç ana başlıkta ilerleyecek olan bu atölye; her bir başlık için 1.5 saat olup, süre içerisinde verilen bilgilendirmelerin ardından farklı görevleri yerine getirmeleri beklenmektedir. Ana başlıklar : Malzeme, Eklem , Montaj. 

İlk bölümde malzemeyi yakından tanımak için yaratılan tartışma ortamında katılımcıların malzemenin potansiyellerini keşfetmesi hedeflenmektedir. Malzemenin ürün ile olan ilişkisi, çeşitliliği ve kullanımı üzerine grup olarak kendilerine verilen görevleri yerine getirmesi beklenmektedir.

İkinci bölüm ise ürün tasarımında kullanılan detay, bağlama, eklem gibi farklı konularda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Gruplara verilecek görevler ile katılımcıların çevrelerindeki ürünleri daha detaylı incelemesi, üretim yöntemleri konusunda tartışması, keyifli ve yaratıcı yöntemler ile uygulamayı gerçekleştirmesi hedeflenmektedir. 

Üçüncü bölüm ise öğrencilerin çevrelerindeki ürünleri parçalama ve bir araya getirme sürecini deneyimlerini hedeflemektedir. Bir ürün içerisindeki farklı malzemelerin, komponentlerin kullanımının incelenmesi ile, bunların tasarım sürecinde düşünülen, planlanması gereken noktalar olduğuna dikkat çekmek istenmektedir. Bu bölümde de gruplara verilecek görevleri belirlenen zaman içerisinde yaratıcı bir şekilde gerçekleştirmesi hedeflenmektedir. 

Katılımcı Sayısı: 16 kişi 

Not: Bu atölyeye katılım gösterecek öğrencilerin Zoom platformuna girebilecekleri bir donanıma ve atölye sırasında kullanacakları ekipmanlara ulaşır olması gerekmektedir. 

Tarih ve Saat:

6 Ekim 2020 Salı 15:00 - 18:00 

Atölye Kapsamı ve Süreç: 

Yürütücüler tarafından yaratıcı maket yöntemleri ile ilgili bilgiler ve ilham veren bir sunum ile başlayacak atölye sonrasında katılımcıların evlerinde ve ellerinde olan malzemeleri toplayarak maket için kullanılabilecek malzeme skalasını genişletmek ile devam edecektir. Malzemelerini ortaya koyan katılımcılar gruplara ayrılacak ve kendilerine verilen yönlendirme/brief doğrultusunda ellerindeki malzemeler ile en yaratıcı maketi yapmak üzere çalışmalara başlayacaklardır. Maket yapım sırasında öğrencilerin kameraları açık olup, bu süreçte etkileşimin devam etmesi planlanmaktadır. 

Atölye sürecinde geliştirilen maketleri inceleyerek, malzemelerin potansiyellerinde keşfettiklerini, süreçten öğrendiklerini tüm katılımcılar ile paylaşmalarını isteyeceğiz. Yapılan işlerin ve sürecin fotoğraf ya da video aracılığıyla yürütücüler ile paylaşılması hedeflenmektedir. 

Katılımcı Sayısı: 15 kişi 

Not: Bu atölyeye katılım gösterecek öğrencilerin Zoom platformuna girebilecekleri bir donanıma ve atölye sırasında kullanacakları ekipmanlara ulaşır olması gerekmektedir. 

Tarih ve Saat:

9 Ekim 2020 Cuma 14:00 - 17:00 

Atölye Kapsamı ve Süreç: 

Prototipleme sürecinde öğrencilerin sıklıkla kullandığı 3 boyutlu baskı teknolojisini daha yakından tanımaları, konu ile ilgili teknik bilgileri almalarının yanında 3 boyutlu modelleme sırasında yapmış oldukları hataları ve bunları düzeltme yöntemleri konusunda katılımcılara bilgilendirmeler ve uygulamalar yapılacaktır. Sıklıkla gözlenen modelleme hatalarının iyileştirilmesi, teknolojinin daha verimli kullanılmasının sağlanması ve potansiyellerinin anlaşılması hedeflenmektedir. Rhinoceros ve Fusion360 programları üzerinden hatalı modellerin incelenmesinin dışında hataların düzeltilmesi ve 3 boyutlu yazıcıda baskı alırken dikkat edilecek noktalar konusunda yürütücüler katılımcıları aydınlatacaktır. Atölye, öğrencilerin dinleyici olmanın yanında süreçte öğrendiklerini uygulayacakları egzersizlerle desteklenecektir. Öğrencilerin daha önceden yaptıkları sorunlu modeller ve soruları üzerine konuşmak için belli bir zaman dilimi ayrılacaktır. 

Katılımcı Sayısı: 20 kişi 

Not: Bu atölyeye katılım gösterecek öğrencilerin bilgisayarının ve bilgisayarlarında yukarıda belirtilen iki programın kurulu olması gerekmektedir.

Program Yürütücüleri: 

Gülbahar Coşkun, A.Alp Çakıcı (OPENFAB) 

Pelin Günay, Ulaş Tigin, Tuğba Tok (Mimarlık ve Tasarım Fakültesi)