Yaratıcılık ve İnovatif Olma Yolunda Farklı Bir Deneme

Openfab Meriç Bıçakçıoğlu tarafından Özyeğin Ünivertsitesi'nde iki yıldır verilen, farklı bölümden öğrencilerin katılımına açık olan ENTR303 kodlu 'Creativity and Innovation' dersi Openfab ile yapılan ortak çalışmalarla devam etmektedir. Öğrencilerin yaratıcı özgüvenini arttırmak ve yeteneklerini ortaya çıkarmayı hedefleyen içerikler ortaklaşa hazırlanmıştır. 2020-2021 Güz döneminde gerçekleştirilen dersin süreci ve çıktıları ile ilgili sorulara Dr.Meriç Bıçakçıoğlu cevap vermiştir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

İğne Deliğinde Mahalleye Bakmak

Openfab tarafından geliştirilen ve 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak üretilen pinhole kameralar serginin hem bir parçası hem de serginin ortaya çıkmasındaki en önemli araçlarından biri oldu. Sergi öncesi çalışmalar ve sergi süreciyle ilgili merak edilen soruları Openfab Ekip Yöneticisi Gülbahar Coşkun cevapladı. Online sergi için tıklayınız.

3 Boyutlu Yazıcıya Uygun Mekanik Parça Tasarlamak

3 Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Fan

3 boyutlu yazıcılar ile hangi noktaya kadar bir şeyler tasarlayabileceğinizi hiç merak ettiniz mi? İleride yapacağım bir projemde özel bir fan tasarımı yapmam gerekecek ve fan tasarlamaya bir noktadan başlayarak dikkat etmem gereken yerleri tespit etmeye karar verdim. Böylesine mekanik bir parça doğru çizilirse ve uygun ayarlar ile basılırsa sorunsuz şekilde çalışabilir mi, bunu görmüş olacağız.

Temel Filament Türleri

3 Boyutlu yazıcılar herkesin öyle ya da böyle duyduğu bir şey ancak bir çoğumuzun 3d yazıcılara erişimi yok. Erişimi olanların büyük çoğunluğu ise kullandıkları ve kullanabileceği filamentleri iyi tanımamakta. Bu yazımda filamentler ile ilgili bazı temel bilgilerden bahsedeceğim.

FotoFish

FotoFish bir polaroid kamera projesidir, çekilen fotoğrafı termal yazıcı kullanarak anında çıktı alır. OpenFab ekibi tarafından üretilmiş olup, OpenFab'i ziyaret eden insanları eğlenceli bir şekilde kayda almak için tasarlanmıştır. FotoFish instructables.com'un Raspberry Pi Yarışmasında finalist olup ödül almaya hak kazanmıştır. Detaylar için: https://www.instructables.com/id/FotoFish-1/

Espcopter Kitlesel Fonlamaya Hazırlanıyor

ESPcopter projesi yapmaya iki temel amaç doğrultusunda başladım. Birinci amacım Drone’lar ile sürü robotik uygulamaları yapmak isteyen geliştiriciler için ucuz maliyetli bir mini drone üretmekti. Diğer bir amacım ise gelecekte Drone’lar üzerinde çalışma yapmak isteyen insanlar için sensör kullanımı ve uçuş dinamikleri gibi konuları deneyimleyip öğrenebilicekleri bir geliştirme kartı yapmak.

Sürü Robotik

Sürü robot teknolojisi son yılların en popüler robot teknolojilerinden birisi.  Sürü robotiği kısaca açıklamak gerekirse, çok sayıda basit robotlardan oluşan çoklu robot sistemlerinin koordinasyonu ile tek başına yapamayacakları görevleri kolektif bir davranış ile yapabilmesini sağlamak. Bu sistemlerde istenilen kolektif davranış, robotların birbirleri ve çevreleri arasındaki etkileşimle elde ediliyor.

Maker Hareketi Nedir?

Maker Hareketi, ilk olarak 2005 yılında MAKE Magazine’nin kurucusu ve Maker Faire’in yaratıcısı Dale Dougherty tarafından duyuruldu.  Dale Dougherty’nin tanımına göre, “Maker ruhunun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, ezber bilgi yerine deneyim vardır. Artık yapmak çok kolay. İnternetten bulacağınız modellerle, 3 boyutlu yazıcılar yardımı ile eskiden haftalarca süren ve çok pahalıya mal olacak prototipleri, bugün çok hızlı ve ucuza yapabilirsiniz. Arduino, Littlebits benzeri elektronik devreler ve bileşenler sayesinde, detay bilgiye ihtiyaç duymadan, yapabilecekleriniz hayal gücünüz kadar sınırsız. Yapmak istediğinizi bir arama motoruna yazıp yapmaya başlayın!”

3D Baskı İpuçları

Merhaba, bugün sizlerle güzel ve değişik bir akım olan “hairy” 3D baskı akımını inceleyip daha sonra örnek bir model hazırlayacağız.

Nedir Bu Hairy?

Hairy baskılar figürleri basarken saç, sakal, bıyık ve yele gibi ayrıntıların daha gerçekçi olması için oluşturulmuş bir tasarımdır. Saç gibi detayları basmak için zemine paralel olarak ince çizgiler oluşturulur. Hairy modelleri genelde bir bakımdan ikiye ayrılırlar. Bazıları kıvır kıvır bir görüntü elde etmek için olduğu gibi bırakırken bazırları sonradan şekillendirmek üzere bu çizgileri saran bir dış silindir çizip çizgilerin düz kalmasını sağlarlar.

Peki Bu Modelleri Nereden Bulabiliriz?